Kies afbeelding..

Overdracht van de reanimatiepatiënt:
van prehospitaal naar ziekenhuis

Een richtlijn van de Nederlandse Reanimatie Raad

De richtlijn

Het doel van deze richtlijn is het goed laten verlopen van de overgang van prehospitale setting naar het ziekenhuis voor patiënten die buiten het ziekenhuis gereanimeerd worden of zijn. Dit alles om de kans op goede overleving te vergroten met optimale patiëntveiligheid en efficiëntie.

Binnen deze richtlijn zijn ook een aantal hulpmiddelen ontwikkeld om de overdracht uniform te laten verlopen. Zo is er een kladblok ontwikkeld om het reanimatieteam van het ziekenhuis voor te bereiden op de komst van de reanimatiepatiënt. De ziekenhuizen in Nederland hebben inmiddels een exemplaar ontvangen.

Aan de voorzijde van het kladblok treft u het overzicht van het overdrachtsproces. Op de losse vellen treft u het formulier voor het noteren van de gegevens uit de vooraankondiging en op de achterzijde de briefing en checklist om te gebruiken bij de voorbereidingen van het reanimatieteam. In de richtlijn treft u ook een overzicht van de informatie voor het whiteboard op de SEH aan. De wijze waarop de verschillende formulieren te gebruiken zijn komen terug in de instructievideo. Kladblokken zijn te bestellen bij ons via de webshop.

Instructievideo

Formulier vooraankondiging

Briefing en checklist

Terugkijken webinar van 29 september

We konden ons voorstellen dat u na het lezen van de richtlijn en het kijken van de instructievideo nog vragen had. Daarom organiseerden wij op 29 september 2021 een webinar over deze nieuwe richtlijn. Kon u er niet bij zijn of wilt u het nog eens rustig op uw gemak terugkijken? Dat kan nu.

Implementatie en uw ervaringen

Het inzetten van de nieuwe richtlijn en het bijbehorende kladblok door u, is al een grote stap in de implementatie van de richtlijn. Verder is het uiteraard goed om binnen uw eigen regio aandacht te geven aan deze werkwijze, door bijv. met ambulancedienst en ziekenhuis samen te trainen. Wellicht heeft u zelf nog andere ideeën waarmee we er samen voor kunnen zorgen dat de richtlijn bij alle zorgverleners bekend wordt en gebruikt gaat worden om zo de zorg voor onze (post-)reanimatiepatiënten te verbeteren. Wij staan zeker open voor suggesties, mail ons dus gerust. Ook horen we graag uw ervaringen met betrekking tot het gebruiken van de richtlijn en het kladblok.