Kies afbeelding..

Reanimeren met AED

AED staat voor Automatische Externe Defibrillator. Het is een apparaat dat een gecontroleerde elektrische schok kan toedienen aan het hart, met de bedoeling de normale hartfunctie te herstellen. De overlevingskans van slachtoffers neemt bij reanimeren met AED aanzienlijk toe.

Wat doet een AED?

Bij een circulatiestilstand staat het hart meestal niet helemaal stil. Dat lijkt alleen zo. De hartkamers worden heel snel en chaotisch geprikkeld, waardoor ze niet meer samentrekken. Dit heet kamerfibrilleren. Reanimeren met AED is dan nodig om het hart te resetten en weer normaal te laten kloppen. Dit resetten noemen we defibrilleren.

Mag iedereen een AED gebruiken?

Iedereen mag een AED gebruiken. Maar het is wel beter om dit te leren en oefenen tijdens een reanimatiecursus. Hier leert u hoe een AED werkt en u oefent met het aansluiten en bedienen. Indien u dan een keer echt een AED moet gebruiken geeft dat vertrouwen en gaan er geen kostbare minuten verloren.

Zelf of met de buurt een AED aanschaffen

Een AED kopen is meer dan alleen het apparaat aanschaffen. U moet ook denken aan zaken als (tijdig) onderhoud; doet u dit zelf? Of laat u dit uitvoeren? Het goed onderhouden van de AED is van groot belang zodat u bij een inzet niet voor verrassingen komt te staan door een niet goed of slecht functionerende AED.

Wat kost een AED?

AED’s die in Europa verkocht worden hebben een CE- keurmerk. Dat betekent dat ze veilig zijn voor de bediener en voor het slachtoffer. Dit betekent ook dat alle merken nu verkrijgbaar op de markt goede en betrouwbare AED’s zijn. Het kiezen van de juiste AED is van verschillende factoren afhankelijk.  Wij raden u aan contact op te nemen met een AED distributeur in uw regio en laat u informeren zodat u voor uw omgeving een juiste keuze maakt afgestemd op uw situatie en beschikbaar budget.

BuurtAED.nl

Via het crowdfunding platform BuurtAED.nl kunt u op een makkelijke manier samen met uw buren geld inzamelen en een AED met buitenkast aanschaffen voor de buurt.

logo

Meld uw AED aan bij HartslagNu

Heeft u een AED? Meld hem dan aan bij oproepsysteem HartslagNu. Hoe sneller een AED ingezet wordt, hoe groter de kans dat iemand een circulatiestilstand overleeft. Na het aanmelden van uw AED bij het oproepsysteem, kunnen burgerhulpverleners uw AED gebruiken bij een circulatiestilstand in de buurt. Bij voorkeur hangt uw AED in een speciale kast aan een buitenmuur zodat hij 24 uur per dag beschikbaar is.

Wat gebeurt er na het gebruik van uw AED?

Na aanmelding bij het oproepsysteem is uw AED beschikbaar voor burgerhulpverleners die zijn opgeroepen bij een circulatiestilstand in uw buurt. Zij krijgen via hun mobiel de locatie van de dichtstbijzijnde AED’s die beschikbaar zijn en – indien nodig- de code om de AED-kast te openen. Na afloop brengen ze de AED weer terug. Meestal gebeurt dit op weg naar huis en zo is de AED maar korte tijd van zijn plek. De eigenaar van de AED krijgt de kosten vergoed van de materialen (electroden) die moeten worden vervangen na inzet van de AED. Declaraties verlopen via de ambulancedienst van uw regio.