Kies afbeelding..

Reanimeren met AED

AED staat voor Automatische Externe Defibrillator. Het is een apparaat dat een gecontroleerde elektrische schok kan toedienen aan het hart, met de bedoeling de normale hartfunctie te herstellen. De overlevingskans van slachtoffers neemt bij reanimeren met AED aanzienlijk toe.

Wat doet een AED?

Bij een circulatiestilstand staat het hart meestal niet helemaal stil. Dat lijkt alleen zo. De hartkamers worden heel snel en chaotisch geprikkeld, waardoor ze niet meer samentrekken. Dit heet kamerfibrilleren. Reanimeren met AED is dan nodig om het hart te resetten en weer normaal te laten kloppen. Dit resetten noemen we defibrilleren.

Mag iedereen een AED gebruiken?

Iedereen mag in principe een AED gebruiken. Maar het is wel beter om dit te leren en te oefenen tijdens een reanimatiecursus. Hier leer je hoe een AED werkt en je oefent met het aansluiten en bedienen. Als je dan een keer echt een AED moet gebruiken geeft dat vertrouwen en gaat er geen kostbare tijd verloren.

Zelf of met de buurt een AED aanschaffen

Een AED kopen is meer dan alleen het apparaat aanschaffen. Je moet ook denken aan zaken als (tijdig) onderhoud. Doe je dit zelf of laat je dit uitvoeren? Het goed onderhouden van de AED is van groot belang zodat je bij een inzet niet voor verrassingen komt te staan door een niet goed of slecht functionerende AED.

Wat kost een AED?

AED’s die in Europa verkocht worden hebben een CE- keurmerk. Dat betekent dat ze veilig zijn voor de bediener en voor het slachtoffer. Dit betekent ook dat alle merken nu verkrijgbaar op de markt goede en betrouwbare AED’s zijn. Het kiezen van de juiste AED is van verschillende factoren afhankelijk.  Wij raden aan contact op te nemen met een AED distributeur in jouw regio en laat je informeren zodat je voor jouw omgeving een juiste keuze maakt afgestemd op de situatie en beschikbaar budget.

BuurtAED.nl

Via het crowdfunding platform BuurtAED.nl kan je op een makkelijke manier samen met de buren geld inzamelen en een AED met buitenkast aanschaffen voor de buurt.

logo

Meld de AED aan bij HartslagNu

Heb je een AED? Of heeft de buurt een AED? Meld de AED dan aan bij oproepsysteem HartslagNu. Hoe sneller een AED ingezet wordt, des te groter is de kans dat iemand een circulatiestilstand overleeft. Na het aanmelden van AED bij het oproepsysteem, kunnen burgerhulpverleners de AED gebruiken bij een circulatiestilstand in de buurt. Bij voorkeur hangt de AED in een speciale kast aan een buitenmuur zodat deze 24 uur per dag beschikbaar is.

Wat gebeurt er na het gebruik van de AED?

Na aanmelding bij het oproepsysteem is de AED beschikbaar voor burgerhulpverleners die zijn opgeroepen bij een circulatiestilstand in de buurt. Zij krijgen via hun mobiel de locatie van de dichtstbijzijnde AED’s die beschikbaar zijn en – indien nodig- de code om de AED-kast te openen. Na afloop brengen ze de AED weer terug. Meestal gebeurt dit op weg naar huis en zo is de AED maar korte tijd van zijn plek. De eigenaar van de AED krijgt de kosten vergoed van de materialen (electroden) die moeten worden vervangen na inzet van de AED. Declaraties verlopen via de ambulancedienst van jouw regio.