Kies afbeelding..

Contact

Heeft u een vraag aan ons? Bekijk eerst de veelgestelde vragen op onze site en neem anders contact op via het contactformulier.

Veelgestelde vragen COVID-19

Gelden de aangepaste richtlijnen ook voor bedrijfshulpverleners?

De NRR heeft een advies opgesteld voor alle reanimaties die plaats vinden buiten het ziekenhuis. Dus ook voor reanimaties waarbij bedrijfshulpverleners zijn betrokken.

De NRR geeft verder geen advies ten aanzien van de inzet van bedrijfshulpverleners bij andere letsels en ongevallen. Voor vragen hier omtrent kunt u terecht bij onder meer het NiBHV ( https://www.nibhv.nl/nieuws/corona-virus-updates/)

Waarom is het advies om ook niet te beademen met een pocketmask of face-shield?

Tijdens de COVID-19 pandemie is het advies om geen mond-op-mond of mond-op-masker beademing te geven aan slachtoffers van een circulatiestilstand met een bewezen of veronderstelde COVID-19 besmetting. Het risico op besmetting van de hulpverlener als het slachtoffer besmet is met coronavirus wordt tijdens deze handeling geschat op 100%.  Pocketmasks, face-shields en soortgelijke middelen bieden daarbij niet de noodzakelijke bescherming om overdracht van het coronavirus te voorkomen.

Kan ik slachtoffers van een circulatiestilstand tijdens de COVID-19 pandemie beademen met een beademingsballon?

Tijdens de COVID-19 pandemie is het advies om geen mond-op-mond of mond-op-masker beademing te geven aan slachtoffers van een circulatiestilstand met een bewezen of veronderstelde COVID-19 besmetting. Het risico op besmetting van de hulpverlener als het slachtoffer besmet is met coronavirus wordt tijdens deze handeling geschat op 100%.

Gebruik van een beademingsballon lijkt een voor de hand liggend alternatief. Deze handeling vraagt echter veel oefening en training en heeft bij onjuiste uitvoering veel risico’s voor het slachtoffer. Tenslotte is bij verkeerde uitvoering de kans op besmetting van de hulpverleners ook groot als gevolg van luchtlekkage langs het masker. Daarom wordt deze techniek alleen geadviseerd bij reanimaties in het ziekenhuis en alleen als de zorgprofessionals goed getraind zijn en de 4 handen techniek gebruiken.

Waarom is de richtlijn voor kinderen en pasgeborene niet aangepast?

Er is op dit moment nog veel onduidelijk over in hoeverre kinderen besmettelijk zijn. Daarnaast is de oorzaak van een circulatiestilstand bij kinderen vaak anders dan bij volwassenen. Deze andere oorzaak maakt dat beademen nog meer dan bij volwassenen een essentiële handeling is tijdens de reanimatie. In al deze afwegingen is er voor gekozen de richtlijn voor de reanimatie van kinderen en pasgeborene vooralsnog niet aan te passen.

De richtlijn voor reanimatie van kinderen geldt TOT de puberteit. Een puber dient gereanimeerd te worden volgens de aangepaste richtlijn reanimatie van een volwassenen. Het is aan de hulpverlener om een inschatting te maken of het slachtoffer een puber is of een kind. Dat verschil is niet in een specifieke leeftijd uit te drukken.

Is de meldersinstructie vanuit de meldkamer ambulancezorg ook aangepast?

De NRR heeft zijn beleid afgestemd met Ambulancezorg Nederland. Alle meldkamers ambulancezorg zouden dus op de hoogte moeten zijn van het aangepaste beleid voor omstanders, burgerhulpverleners en first responders. De meldersinstructie op de meldkamer is dan ook waarschijnlijk aangepast. Voor meldersinstructie vanuit de meldkamer ambulancezorg geldt:

 1. De melderinstructie dient gegeven te worden zoals deze gebruikelijk was vóór de coronacrisis.
 2. Blijkt tijdens het uitvragen van de melder dat het slachtoffer drager is van het coronavirus en besmettelijk is of dat dit zeer aannemelijk is, dan dient de centralist de gealarmeerde hulpverleners te adviseren de COVID-19 richtlijn te volgen. https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/ziekte
  a) Geef instructie voor ononderbroken borstcompressies en het aansluiten van de AED wanneer deze beschikbaar is. Adviseer geen beademing toe te passen. Laat een stoffen doek/kledingstuk over de mond en neus van het slachtoffer leggen.
  b) Informeer gearriveerde hulpverleners het slachtoffer te reanimeren volgens de COVID-19 richtlijn.
  c) Indien omstanders, first responders of burgerhulpverleners wel volledige BLS willen toepassen, dus inclusief beademen, dan is dat uiteraard toegestaan.
Geldt het advies voor reanimatie buiten het ziekenhuis ook voor verpleegtehuizen, revalidatiecentra en gelijksoortige centra?

De NRR heeft een advies opgesteld voor alle reanimaties die plaats vinden buiten het ziekenhuis. De principes uit het advies blijven ook voor verpleegtehuizen, revalidatiecentra en gelijksoortige centra overeind afhankelijk van de middelen waar het desbetreffende centra over beschikt.

Is de handelswijze bij verslikking aangepast tijdens de COVID-19 pandemie?

Op dit moment is de richtlijn hoe te handelen bij verslikking niet aangepast.

De AED geeft aan te starten met beademingen, wat moet ik doen?

Tijdens de COVID-19 pandemie is het advies om bij een slachtoffer met een bewezen of veronderstelde COVID-19 besmetting tijdens de reanimatie geen mond-op-mond of mond-op-masker beademing te geven. AED’s zijn hier echter niet op ingesteld. Deze zullen dus het advies geven te starten met borstcompressies én beademingen. De instructie om beademingen te geven moet u tijdens deze pandemie dan negeren.

Wanneer is bij een slachtoffer sprake van een veronderstelde COVID-19 besmetting?

Wanneer iemand getest is op het coronavirus, is duidelijk of deze besmet is of niet. Maar dit testen is in veel gevallen niet gebeurd. Er kan dan alleen sprake zijn van een veronderstelde COVID-19 besmetting. Bij de hulpverlening mag er vanuit worden gegaan dat iemand besmet is met het coronavirus als:

 • het slachtoffer last had van neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest en/of verhoging (vanaf 38 graden).
 • een huisgenoot van het slachtoffer bewezen COVID-19 besmet is of genoemde klachten heeft.  

Vragen over CoSy, reanimeren of reanimatieonderwijs?

Kijk dan ook even op onze pagina met Veelgestelde vragen

Contact

 • Nederlandse Reanimatie Raad
  Rouwkooplaan 5
  2251 AP Voorschoten

  Telefoon: 088 732 72 23 ( maandag t/m vrijdag van 09:00 tot 12:00 )
  E-mail: info@reanimatieraad.nl

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen op het gebied van richtlijnen en reanimatie onderwijs.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.