Je geeft met een niet-reanimerenverklaring bij hulpverleners aan dat je niet geholpen wilt worden in het geval dat je een hartstilstand krijgt. Professionele zorgverleners, First responders en omstanders horen, wanneer zij kennis nemen van de niet-reanimerenverklaring en wanneer deze aan alle voorwaarden voldoet, deze in beginsel te respecteren.
Bespreek jouw niet-reanimeren wens
Het is belangrijk dat je tijdig bespreekt of je wel of niet gereanimeerd wilt worden. De NRR adviseert om altijd te overleggen met iemand die jouw medische status goed kan beoordelen, zoals je huisarts of behandeld arts. Hierdoor weet je zeker wat jouw situatie is en dat je een weloverwogen keuze kunt maken ten aanzien van de keuze of je wel of niet gereanimeerd wilt worden.
Er kunnen allerlei redenen zijn waarom je niet gereanimeerd wilt worden, zoals een slechte gezondheid, leeftijd, levensovertuiging, geloof of cultuur. Of misschien ben je bang dat je na een reanimatie niet meer goed herstelt. Jouw (huis)arts kan met je meedenken. Je kunt de arts bijvoorbeeld vragen welke kansen en risico’s een reanimatie voor jou kan hebben. Ook een gesprek met je naasten over jouw wens en motieven helpt bij het nemen van een besluit.
Kwaliteit van leven na reanimatie
Daarnaast is het goed om te weten dat het met de meeste slachtoffers die een reanimatie overleven na de reanimatie goed gaat!
Enkele feiten op een rijtje:
- In de eerste maanden na een reanimatie komen geheugenproblemen, concentratieverlies en moeite met plannen regelmatig voor.
- Ongeveer de helft van de slachtoffers heeft één jaar na hun hartstilstand nog last van vermoeidheidsklachten en ongeveer 30% heeft emotionele problemen.
- Ruim 70% van de slachtoffers is 1 jaar na hun hartstilstand weer aan het werk, waarvan een deel wel minder uren werkt.
Meer feiten en cijfers
Lees je op de pagina Overlevingskans en kwaliteit van leven.
Wat is een rechtsgeldige wilsverklaring?
Een wilsverklaring is een document waarin staat wat jouw wensen zijn rondom jouw behandeling of levenseinde. Met een niet-reanimerenverklaring geef je aan dat je een bepaalde medische handeling, namelijk reanimatie, niet wilt. Elke niet-reanimerenverklaring die schriftelijk is geuit en te herleiden is tot de persoon is in principe rechtsgeldig. De verklaring moet uiteraard wel zijn opgesteld toen de persoon daartoe in staat en wilsbekwaam was. Met de niet-reanimerenverklaring maak je jouw niet-reanimeren wens kenbaar op het moment dat je dit niet meer fysiek kunt uiten.
Niet-reanimeren wens? Zorg voor een duidelijke wilsverklaring
Tijdens een hartstilstand is er voor hulpverleners geen tijd om rustig te zoeken naar een wilsverklaring of om in alle rust een zorgvuldige afweging te maken als er onduidelijkheid bestaat over wat het slachtoffer daadwerkelijk wil. Omdat in deze situatie elke seconde telt, schrijft de reanimatierichtlijn voor dat je niet naar een eventuele niet-reanimerenverklaring zoekt.
Het is dan ook de verantwoordelijkheid van diegene die niet gereanimeerd wil worden om ervoor te zorgen dat de niet-reanimerenverklaring bekend is, dat deze duidelijk is en dat over de inhoud geen twijfel bestaat. Tijdens een reanimatie moet namelijk worden ingeschat wat de daadwerkelijke wil van deze persoon zou zijn geweest als deze op dat moment wel in staat was geweest om zijn wil te uiten.
Door een duidelijke wilsverklaring verklein je de kans dat van de wilsverklaring wordt afgeweken omdat er bijvoorbeeld twijfel is over wat je echt had gewild of dat je een andere situatie voor ogen had bij het opstellen van de wilsverklaring. Daarnaast is het belangrijk dat naasten en zorgverleners (waaronder jouw huisarts) van deze niet-reanimeren wens op de hoogte zijn. Onderstaande vormen van een wilsverklaring kunnen daarbij behulpzaam zijn.
Niet-reanimerenpenning
De bekendste vorm van een niet-reanimerenverklaring is de niet-reanimerenpenning. Dit is een draagbare wilsverklaring waarop staat dat je onder alle omstandigheden de wens uit om niet gereanimeerd te worden.
Op een geldige niet-reanimerenpenning staat een:
- Volledige naam
- Geboortedatum
- Handtekening
- Herkenbare pasfoto
- Besluit om niet gereanimeerd te willen worden (op de voor- en achterkant)
Alle penningen die op de markt zijn en aan deze criteria voldoen zijn rechtsgeldig.
Geldige niet-reanimerenpenning bestellen
Niet-reanimerenpenningen die voldaan aan bovenstaande criteria zijn o.a. te bestellen via:
- Laat me gaan
- Niet-reanimeren
- Nietreanimeren.com
- Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde
Niet-reanimerentatoeage
Ook is het mogelijk om een niet-reanimerentatoeage te plaatsen op de borst of een andere duidelijk zichtbare plek op het lichaam. Bedenk goed waar je deze tatoeage plaatst omdat bij een reanimatie vaak wel de borst wordt ontbloot maar andere lichaamsdelen niet.
Schriftelijke wilsverklaring
Jouw niet-reanimeren wens kan je ook in een schriftelijke wilsverklaring vastleggen. Schrijf in je eigen woorden en zo duidelijk mogelijk op wat je wensen over je zorg en behandeling zijn. Het kan daarbij nuttig zijn om te noteren waarom je niet gereanimeerd wilt worden, maar het hoeft niet. Zo kunnen hulpverleners nog beter afwegen een reanimatie te staken of niet te starten. De verklaring moet voorzien zijn van:
- Naam (achternaam en voornamen voluit)
- Geboortedatum en -plaats
- Handtekening
- Datum ondertekening
Bespreek je wilsverklaring altijd met je (huis)arts. Ook als je die hebt opgesteld met hulp van een andere deskundige. Het is namelijk belangrijk dat deze op de hoogte is van jouw wens in een spoedsituatie. Een handtekening van je huisarts is niet nodig. Laat je wilsverklaring opnemen in je medisch dossier. En stel huisgenoten, vrienden en artsen op de hoogte en laat hen weten waar je de verklaring bewaart.
Informatie over niet-reanimeren op verschillende websites
De NRR is zich ervan bewust dat ten aanzien van de niet-reanimatieverklaring veel gezegd en geschreven wordt, maar dat deze informatie niet altijd juist is. Als NRR zijn we niet bekend met en niet verantwoordelijk voor de informatie op andere websites. De richtlijnen die de NRR uitgeeft zijn de in Nederland geldende reanimatierichtlijnen. Bij twijfel of discussie over reanimatie adviseren wij om de Actuele Richtlijnen Reanimatie te raadplegen.