Kies afbeelding..

Opfris- en vervolgcursus

Het is belangrijk om regelmatig een opfris- en vervolgcursus te volgen. Om je vaardigheden bij te houden. Zodat je weet wat je moet doen in geval van nood!

Na het succesvol afronden van een door de Nederlandse Reanimatie Raad (NRR) gecertificeerde basiscursus reanimatie ontvang je een certificaat hulpverlener. De afgifte van dit certificaat houdt in dat je bij het afronden van de cursus het voor de certificering benodigde niveau hebt behaald. Maar hoe lang iemand bekwaam blijft, hangt onder meer af van individuele vaardigheden en de regelmaat waarmee deze vaardigheden worden toegepast en/of beoefend. Daarom hebben de NRR en ERC ervoor gekozen op het certificaat geen geldigheid meer op te nemen. In plaats daarvan komt op het certificaat de datum van de laatst gevolgde cursus.

Volg regelmatig een opfris- en vervolgcursus

Na het behalen van het certificaat moeten vaardigheden regelmatig opgefrist worden om bekwaam te blijven. Uit wetenschappelijk onderzoek is bekend dat reanimatievaardigheden relatief kort behouden blijven. Over het algemeen niet veel langer dan 3 maanden. Hoelang vaardigheden exact behouden blijven verschilt van persoon tot persoon en is onder meer afhankelijk van de regelmaat waarin ze worden toegepast en geoefend. Voor alle groepen geldt echter dat het beter is met regelmaat korte opfris- en vervolgcursussen te volgen in plaats van eens in de zoveel jaar een langere training.

Je (P)BLS certificaat heeft sinds 4 januari 2021 dus geen vervaldatum meer. Je kunt binnen 1 jaar na het volgen van een cursus een opfris- en vervolgcursus volgen. Wanneer deze periode langer dan 1 jaar is, doe je weer mee aan een basiscursus.

Zoek een opfris- en vervolgcursus bij jou in de buurt