De Europese Reanimatie Raad (ERC) is samen met de UEFA een campagne Get Trained, Save Lives gestart met als doel bewust te worden van het belang van reanimatie en om mensen aan te moedigen een reanimatiecursus te gaan volgen.

Op 2 november 2023 hebben beide partijen op het jaarlijkse congres van de ERC in Barcelona de campagne Get Trained, Save Lives gelanceerd. De campagne heeft als doel meer dan 100.000 fans de basisvaardigheden van reanimatie te leren en persoonlijke training te bieden aan teams, officials, vrijwilligers en personeel die tijdens UEFA EURO 2024 aanwezig zijn.

Afbeelding campagne Get Trained Save Lives met voetballegendes Erling Haaland, Lautaro Martínez, Ana Marković, Ruud Gullit, Gareth Bale, Thierry Henry, Didier Deschamps en Rio Ferdinand

Levensreddende seconden: Het belang van (leren) reanimeren

Een plotselinge hartstilstand is de derde belangrijkste doodsoorzaak in Europa en komt jaarlijks voor bij 1 op de 1.000 mensen. In deze situatie vermindert elke minuut die verstrijkt de overlevingskans met 10%. Daarom zijn reanimatiecursussen zo belangrijk. Iemand die in de buurt is van iemand die een plotselinge circulatiestilstand krijgt, moet snel kunnen handelen om een ​​leven te redden. Het onmiddellijk verkrijgen van medische hulp en reanimatie is van cruciaal belang omdat elke seconde telt!

Ruim 35.000 voetbalfans volgen reanimatiecursus in fanzones van UEFA EURO 2024

Meer dan 35.000 voetbalfans hebben tijdens UEFA EURO 2024 deelgenomen aan een verkorte reanimatiecursus. Voetbalgrootheden als Ruud Gullit, Clarence Seedorf en John Obi Mikel bezochten de stands om te communiceren met fans over het belang van (leren) reanimeren en namen zelf ook deel aan de cursus. Naast fans hebben ook de deelnemende EURO 2024-teams reanimatiecursussen gekregen. Het initiatief is uitgebreid naar wedstrijdofficials, staf en vrijwilligers die bij het toernooi werkten.

Nederlands Elftal volgt reanimatiecursus

Voordat de Oranjeselectie naar Duitsland vertrok voor het EK 2024 hebben de spelers op dinsdag 28 mei 2024 een reanimatiecursus van de Nederlandse Reanimatie Raad gevolgd. Ook Abderrahim Nouri, broer van Abdelhak Nouri die in 2017 tijdens een voetbalwedstrijd een hartstilstand kreeg, was hierbij aanwezig en sprak de spelers toe. De reanimatiecursus werd georganiseerd in het kader van de campagne Get Trained, Save Lives

Groepsfoto Nederlands Elftal met staf en NRR instructeurs na de reanimatie cursus
Brian Brobbey bezig met het geven van borstcompressies
Xavi Simons luistert aandachtig naar reanimatie instructeur

In de voorbereiding voor het EK2024 in Litouwen hebben de Oranje vrouwen onder 19 in het kader van de campagne Get Trained, Save Lives‘ een reanimatiecursus gevolgd. Op de KNVB campus in Zeist hebben NRR instructeurs op maandag 24 juni 2024 de spelers en de staf getraind. Wat hebben ze het fantastisch gedaan! Met veel interesse en inzet hebben ze deelgenomen aan de cursus. De instructeurs hebben genoten van hun enthousiasme.

Groepsfoto Oranje Vrouwen onder 19 na het volgen van een reanimatiecursus

Maaike Scholten vertelt meer over campagne tijdens opening NRR Congres 2024

Maaike Scholten (communicatie specialist van de UEFA) vertelt tijdens de opening van het NRR congres 2024 meer over de campagne Get Trained, Save Lives. Zij vertelt tijdens de presentatie over de kracht van voetbal. De diverse platforms die zij inzetten om een zo groot mogelijk bereik te hebben. Spelers die meewerken aan deze campagne. En de inzet van sociale media. Om zo ook de jongere doelgroep te bereiken.

Opening UEFA tijdens NRR Congres 2024 over campagne Get Trained, Save Lives

Cursuscentra zet jullie cursussen in CoSy!

Verwacht wordt dat naar aanleiding van de campagne meer mensen een reanimatiecursus gaan volgen. Registreer je cursussen dus in CoSy, zodat jouw cursussen zichtbaar worden in de cursuskalender van de Europese Reanimatie Raad en in de cursuskalender van de Nederlandse Reanimatie Raad

Vind je het lastig een cursus in CoSy te zetten? Geen probleem. In deze handleiding leggen we je stap voor stap uit hoe je een cursus in CoSy zet en zichtbaar maakt in onze cursuskalender.

Voetballegendes ondersteunen de campagne

De campagne wordt ondersteund door een reeks huidige sterren en voetballegendes, waaronder Erling Haaland, Lautaro Martínez, Ana Marković, Ruud Gullit, Clarence Seedorf, Gareth Bale, Thierry Henry, Didier Deschamps en Rio Ferdinand.

Reactie van voetballer Lautaro Martínez op de campagne 'Get Trained Save Lives.
Reactie van voetballer Gareth Bale op de campagne 'Get Trained Save Lives.

Online training

De reanimatietraining op get-trained.com speelt zich af in een virtuele kleedkamer en Gullit nodigt voetbalfans uit om samen met Haaland, Martínez, Bale, Henry, Ferdinand en Marković de training te volgen. Tijdens de training leiden interactieve vragen gebruikers door het lesmateriaal, waarbij spelers reageren en commentaar geven op hun antwoorden.

Ruben Verlangen bij Humberto Tan op NPO Radio 1

Ruben verlangen bij het programma Humberto op NPO Radio 1

Onze voorzitter van de educatieve adviesraad, Ruben Verlangen, was op vrijdag 7 juni 2024 bij Humberto Tan uitgenodigd om in zijn programma Humberto op NPO Radio 1 over de campagne Get Trained, Save Lives te komen praten. Dit deed Ruben samen met Julian Paap, die tijdens een voetbaltraining een circulatiestilstand kreeg. Samen benadrukken zij tijdens dit programma het belang van het volgen van een reanimatiecursus en de aanwezigheid van AED’s.