De Europese Reanimatie Raad (ERC) is samen met de UEFA een campagne gestart met als doel bewust te worden van het belang van reanimatie en om mensen aan te moedigen een reanimatiecursus te gaan volgen.
Op 2 november 2023 hebben beide partijen op het jaarlijkse congres van de ERC in Barcelona de campagne ‘Get trained save lives’ gelanceerd. De campagne heeft als doel meer dan 100.000 fans de basisvaardigheden van reanimatie te leren en persoonlijke training te bieden aan teams, officials, vrijwilligers en personeel die tijdens UEFA EURO 2024 aanwezig zijn.

Levensreddende seconden: Het belang van leren reanimeren

Een plotselinge hartstilstand is de derde belangrijkste doodsoorzaak in Europa en komt jaarlijks voor bij 1 op de 1.000 mensen. In deze situatie vermindert elke minuut die verstrijkt de overlevingskansen met 10%. Daarom is reanimatietraining zo belangrijk. Iemand in de buurt van iemand die een plotselinge hartstilstand krijgt, moet snel kunnen handelen om een ​​leven te redden. Het onmiddellijk verkrijgen van medische hulp en reanimatie is van cruciaal belang omdat elke seconde telt.

Op weg naar UEFA EURO 2024

In de aanloop naar de lancering van de campagne hebben de UEFA en de ERC tot nu toe cursussen georganiseerd voor meer dan 2.700 spelers, coaches, scheidsrechters, officials en staf tijdens verschillende finales en toernooien. Zoals de UEFA-CONMEBOL Women’s Finalissima in het Wembley Stadium, de finales van de UEFA Nations League in Nederland en de finales van het UEFA Europese Kampioenschap Onder-21 in Georgië en Roemenië, evenals de verschillende UEFA jeugd- en zaalvoetbalfinales.
Ruim 12.000 mensen zullen tijdens de campagne een persoonlijke cursus volgen. Het programma omvat ook intern personeel van de UEFA en haar 55 aangesloten verenigingen, evenals teams en vrijwilligers die werkzaam zijn bij UEFA EURO 2024 in Duitsland.

Ruud Gullit ondersteunt de campagne

De campagne is bedoeld om fans te trainen via een interactieve training ondersteund door Ruud Gullit en chatbots op sociale media met bekende spelers. De campagne krijgt extra aandacht tijdens het EURO 2024-toernooi, met een tv-commercial en activiteiten in alle fanzones in de 10 speelsteden in Duitsland.

Citaten van de UEFA president en de ERC voorzitter over de campagne 'Get trained save lives'

Hoogste paraatheid bij elke UEFA-wedstrijd

De campagne ‘Get trained save lives’ maakt deel uit van de inzet van de UEFA om de hoogste normen op het gebied van medische zorg en paraatheid binnen het voetbal te garanderen. Sinds vorig jaar bepalen de minimale medische eisen van de UEFA dat geen enkele UEFA-wedstrijd kan beginnen zonder een geavanceerde levensondersteunende ambulance en 3 automatische externe defibrillatoren (AED) ter plaatse.

Bij elke UEFA-wedstrijd zijn er algemene medische voorzorgsmaatregelen van kracht, die ervoor zorgen dat alle benodigde medische apparatuur en items beschikbaar zijn en functioneren, en dat iedereen goed wordt geïnformeerd en geïnstrueerd over hoe te reageren in geval van een dergelijke noodsituatie. Daarnaast traint het Football Doctor Education Program van de UEFA elk jaar meer dan 1.000 medische stafleden, terwijl het HatTrick-ontwikkelingsprogramma specifieke jaarlijkse financiering toewijst aan elke aangesloten vereniging voor medische onderwijsdoeleinden.

Cursuscentra zet jullie cursussen in CoSy!

Vanuit de campagne ‘Get trained save lives’ worden mensen doorverwezen naar onze cursuskalender. Veel mensen zullen via onze cursuskalender op zoek gaan naar een reanimatiecursus. We hebben al veel positieve berichten ontvangen over onze nieuwe cursuskalenders (op locatie en op datum). cursisten kunnen makkelijker een reanimatiecursus in de buurt vinden. Zet je geplande cursussen dus in CoSy, zodat jouw cursussen ook verschijnen in onze cursuskalender. 

Korte handleiding cursus in CoSy zetten

Heb je nog niet eerder een cursus in CoSy gezet? Geen probleem. Hier leggen we je uit hoe je de de rol van een erkend cursuscentrum aan kan vragen. Om vervolgens een cursus in CoSy te kunnen zetten.

Campagnefilmpjes op website UEFA

Op de website van de UEFA staan 2 interessante filmpjes aansluitend op de campagne ‘Get trained save lives’. Een filmpje over de lancering van de campagne en een filmpje over het belang van reanimatie.

Bekijk de filmpjes op de pagina ‘Get trained, save lives’ campaign to educate football fans in CPR skills.