Kies afbeelding..

FAQ Certificering

Alle veelgestelde vragen (FAQ) over certificering voor u op een rij.

Wanneer mag ik een cursist een NRR BLS/AED certificaat geven?

Naar oordeel van de instructeur
Een cursist heeft recht op een NRR BLS/AED certificaat als de cursist, naar het oordeel van de instructeur, een reanimatie kan uitvoeren volgens de richtlijnen van de NRR. De instructeur kan dit oordeel alleen vellen wanneer de cursist de vaardigheden daadwerkelijk laat zien.

Is het noodzakelijk om 2 cursussen per 2 jaar in het CMS te registreren om volwaardig instructeur te blijven?

Nee, op dit moment geldt voor deze regel (artikel 10.6, voorwaarde 1) een uitzondering voor wat betreft de registratie. Een instructeur moet in een periode van 2 jaar instructie geven op tenminste 2 instructeurscursussen die overeenkomen met elk van zijn of haar disciplines. Deze cursussen hoeven echter niet in het CMS geregistreerd te worden als de cursussen bij een andere overkoepelende organisatie worden geregistreerd. Dit kan bijvoorbeeld zijn Het Rode Kruis of het ziekenhuis waarvoor men de opleiding verzorgt. De opleiding die verzorgd wordt dient wel conform de richtlijnen van de NRR gegeven te worden!

Hoe kan ik certificaten uitreiken aan cursisten?

U heeft de kwalificatie van cursusorganisator nodig om cursussen en deelnemers te registreren in COSY.

De NRR bijdrage voor cursusorganisator (P)BLS hulpverlener cursussen bedraagt €35,50 per kalenderjaar (2020).

U kunt onbeperkt certificaten aanmaken en sinds januari 2019 kunt u de (P)BLS lesboeken gratis in PDF downloaden.

Op de pagina Word erkend opleider leest u meer over de procedure, kosten en het aanvraagformulier.

Wat betekent het als mijn certificaat is verlopen in CoSy?

Dan heeft u niet binnen het geldende hercertificeringstraject een bijscholing gevolgd. Voor (P)BLS hulpverlener is dit in Nederland binnen 2 jaar.

Kan ik uitstel krijgen om mij te hercertificeren?

Ja, dit is mogelijk. U kunt tot 3 maanden uitstel aanvragen na het verlopen van uw certificaat. Geeft u dit wel even aan ons door voordat uw certificaat verloopt, zodat wij dit in CoSy kunnen aanpassen.

Hoe kan ik de upgrade krijgen van kandidaat-instructeur naar volwaardig instructeur?

Dit kan pas nadat u twee lessen samen met een volwaardig instructeur heeft verzorgd. Een deel van deze twee cursussen kunt u gebruiken om te observeren hoe de instructeur het doet. Een ander deel van de cursus verzorgt u zelf en daarbij krijgt u feedback van de volwaardig instructeur op uw lesgeven. De volwaardig instructeur registreert de uitkomst van zijn/haar beoordeling in CoSy. Zodra u twee keer positief bent beoordeeld, wordt uw status van kandidaat instructeur omgezet naar volwaardig instructeur en kunt direct zelf aan de slag.

Let op: de ERC geeft aan dat u beoordeeld moet worden door twee onafhankelijke instructeurs. Zo is dit ook in CoSy verwerkt. Als u twee keer beoordeeld wordt door dezelfde instructeur zal CoSy u niet automatisch upgraden naar volwaardig instructeur. De waarnemend instructeur dient dan contact met ons op te nemen om dit door te voeren in het systeem.

Hoe voeg ik mijn handtekening toe aan een certificaat?

U kunt uw handtekening uploaden onder Profiel in het linkermenu:

De handtekening kan alleen geüpload worden, wanneer u een Cursusleider certificaat heeft of als u als waarnemend cursusleider in de faculteit van een cursus staat. Anders zal de optie om een handtekening niet zichtbaar zijn in uw profiel.

Heb ik een registratienummer bij de NRR?

Op uw certificaat staat onderaan een ERC nummer waarmee u bij de ERC in het systeem bent geregistreerd.