Kies afbeelding..

Veelgestelde vragen over certificering

We hebben alle veelgestelde vragen over certificering hier voor je verzameld. Heb je een vraag die hier niet tussen staat? Stel jouw vraag aan ons via info@reanimatieraad.nl.

Vanaf maart 2021 gaan er weer instructeurscertificaten verlopen. Is al bekend wat het beleid wordt met de certificaten die dan gaan verlopen?

In maart 2020 zijn alle certificaten zowel voor hulpverleners als instructeurs met 1 jaar verlengd. Certificaten die afliepen in juni 2020 zijn verlengd tot juni 2021. Certificaten die afliepen per 1 september 2020 zijn verlengd tot 1 september 2021, enzovoort. Hoe wij hier straks mee omgaan in 2021 hangt volledig af van de ontwikkelingen in de komende maanden.

Voor instructeurs specialistische reanimatie (ALS, ILS,EPALS en NLS) is in overleg met de ERC besloten de geldigheid van hun certificaten met 1 jaar te verlengen. Deze instructeurs worden na publicatie van de nieuwe richtlijnen allemaal opnieuw bijgeschoold.

Voor instructeurs basale reanimatie (BLS en PBLS) is dit nog niet bekend. Deze groep is te groot om simpelweg 6 maanden te verlengen. Wat wij wel weten is dat we niet onbeperkt kunnen verlengen. Eens moeten instructeurs bijgeschoold worden en met het brancheprotocol is dat ook goed en veilig mogelijk. NRK, HOK, NIBHV en NRR zijn hierover in overleg om zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen.

Kan ik controleren of een certificaat echt is?

Ja, op het certificaat staat rechtsonder een nummer vermeld (ERC-123-456789). Ga naar controleer certificaat. En voer hier het ERC-nummer in. Direct wordt er getoond of het certificaat echt is en tot wanneer een opfris- en vervolgcursus gedaan kan worden.

Certificaat met rechtsonder het ERC-nummer aangegeven.
Is registratie in CoSy voor alle trainingen noodzakelijk voor de competentie van de instructeur/cursusleider?

De instructeur heeft de verplichting elke 2 jaar tenminste 2 BLS cursussen te verzorgen. Op dit moment hoeven de cursussen voor de instructeurs nog niet zichtbaar in CoSy geregistreerd te staan. Het moet wel controleerbaar zijn dat de cursussendaadwerkelijk zijn gegeven door de instructeur. Voor cursusleiders geldt dat zij wel minimaal 2 keer per 2 jaar in CoSy aan een faculteit als CD toegevoegd moeten worden voor ieder cursustype waarvoor zij als CD geregistreerd zijn om de kwalificatie te behouden.

Heb ik een registratienummer bij de NRR?

Op uw certificaat staat onderaan een ERC nummer waarmee u bij de ERC in het systeem bent geregistreerd.

Hoe voeg ik mijn handtekening toe aan een certificaat?

U kunt uw handtekening uploaden onder Profiel in het linkermenu:

De handtekening kan alleen geüpload worden, wanneer u een Cursusleider certificaat heeft of als u als waarnemend cursusleider in de faculteit van een cursus staat. Anders zal de optie om een handtekening niet zichtbaar zijn in uw profiel.

Hoe kan ik de upgrade krijgen van kandidaat-instructeur naar volwaardig instructeur?

Dit kan pas nadat u twee lessen samen met een volwaardig instructeur heeft verzorgd. Een deel van deze twee cursussen kunt u gebruiken om te observeren hoe de instructeur het doet. Een ander deel van de cursus verzorgt u zelf en daarbij krijgt u feedback van de volwaardig instructeur op uw lesgeven. De volwaardig instructeur registreert de uitkomst van zijn/haar beoordeling in CoSy. Zodra u twee keer positief bent beoordeeld, wordt uw status van kandidaat instructeur omgezet naar volwaardig instructeur en kunt direct zelf aan de slag.

Let op: de ERC geeft aan dat u beoordeeld moet worden door twee onafhankelijke instructeurs. Zo is dit ook in CoSy verwerkt. Als u twee keer beoordeeld wordt door dezelfde instructeur zal CoSy u niet automatisch upgraden naar volwaardig instructeur. De waarnemend instructeur dient dan contact met ons op te nemen om dit door te voeren in het systeem.

Hoe kan ik certificaten uitreiken aan cursisten?

U heeft de kwalificatie van cursusorganisator nodig om cursussen en deelnemers te registreren in COSY.

De NRR bijdrage voor cursusorganisator (P)BLS hulpverlener cursussen bedraagt €35,50 per kalenderjaar (2020).

U kunt onbeperkt certificaten aanmaken en sinds januari 2019 kunt u de (P)BLS lesboeken gratis in PDF downloaden.

Op de pagina Word erkend opleider leest u meer over de procedure, kosten en het aanvraagformulier.

Is het noodzakelijk om 2 cursussen per 2 jaar in het CMS te registreren om volwaardig instructeur te blijven?

Nee, op dit moment geldt voor deze regel (artikel 10.6, voorwaarde 1) een uitzondering voor wat betreft de registratie. Een instructeur moet in een periode van 2 jaar instructie geven op tenminste 2 instructeurscursussen die overeenkomen met elk van zijn of haar disciplines. Deze cursussen hoeven echter niet in het CMS geregistreerd te worden als de cursussen bij een andere overkoepelende organisatie worden geregistreerd. Dit kan bijvoorbeeld zijn Het Rode Kruis of het ziekenhuis waarvoor men de opleiding verzorgt. De opleiding die verzorgd wordt dient wel conform de richtlijnen van de NRR gegeven te worden!

Wanneer mag ik een cursist een NRR BLS/AED certificaat geven?

Naar oordeel van de instructeur
Een cursist heeft recht op een NRR BLS/AED certificaat als de cursist, naar het oordeel van de instructeur, een reanimatie kan uitvoeren volgens de richtlijnen van de NRR. De instructeur kan dit oordeel alleen vellen wanneer de cursist de vaardigheden daadwerkelijk laat zien.