Een plotselinge hartstilstand kan iedereen, altijd en overal overkomen. Medische hulp inroepen en onmiddellijk beginnen met cardiopulmonale reanimatie (CPR) is cruciaal, want elke seconde telt.
Dit is de kernboodschap van een nieuw trainings- en opleidingspartnerschap tussen de UEFA en de Europese Reanimatie Raad (ERC) om reanimatieonderwijs te promoten.

Sander van Goor

Heeft namens de Nederlandse Reanimatie Raad (NRR) als educator Basic Life Support (BLS) deel genomen aan dit project.
De Europese Reanimatie Raad, European Resuscitation Council (ERC), zal samen gaan werken met de UEFA. De NRR staat er natuurlijk helemaal achter om mensen te laten beseffen wat het belang is van reanimatieonderwijs. Om mensen aan te moedigen een reanimatiecursus te volgen en zo meer levens te kunnen redden.

8e UEFA Medical Symposium

Op 1 februari vond het UEFA Medical Symposium plaats op het hoofdkantoor van de Duitse Voetbalbond (DFB) in Frankfurt. Het nieuwe trainings- en opleidingspartnerschap tussen de UEFA en de Europese Reanimatie Raad (ERC) was het centrale element van de openingssessie van het symposium.

Reanimatiecursussen voor de UEFA

In de loop van dit jaar zullen de UEFA en de ERC reanimatiecursussen organiseren voor de teams die deelnemen aan de Women’s Finalissima op Wembley, de finales van de Nations League in Nederland en het Under-21 Championship in Georgië en Roemenië, evenals de verschillende UEFA jeugd- en zaalvoetbalwedstrijden.
De cursussen zullen worden uitgebreid naar het personeel van de UEFA en de 55 aangesloten bonden, evenals het personeel en de vrijwilligers die werken bij UEFA EURO 2024 in Duitsland. Het doel is om in totaal meer dan 12.000 mensen persoonlijk cursus te geven.

Voorzitter van de UEFA

Aleksander Čeverin, zei: “De rol van geneeskunde in het voetbal is belangrijker dan ooit en de UEFA is er trots op dit nieuwe initiatief in samenwerking met de ERC te lanceren. Ieder van ons kan getuige zijn van een plotselinge hartstilstand, en als het gebeurt, telt elke seconde. We willen de krachtige stem van het voetbal gebruiken om het bewustzijn van dit probleem te vergroten en mensen aan te moedigen zichzelf te onderwijzen, een stapje verder te gaan en levens te redden.”

Voorzitter van de ERC

Professor Dr. Koen Monsieurs, voegde aan de woorden van Aleksander Čeverin toe: “De European Resuscitation Council is enthousiast over onze samenwerking met de UEFA. Door deze samenwerking zullen we een zeer groot aantal mensen kunnen bereiken met een cruciale boodschap: we kunnen allemaal een leven redden door een beetje tijd te besteden aan het leren van reanimatie. Samen zullen we de overlevingskans na een hartstilstand verhogen.”

Campagne om mensen aan te moedigen een reanimatiecursus te volgen

De uitrol van de training zal later in het jaar worden aangevuld met een campagne die mensen aanmoedigt om een reanimatiecursus te volgen. Geschat wordt dat snelle en goed uitgevoerde hulp de overlevingskans bij een plotselinge hartstilstand kan verdubbelen of zelfs verdrievoudigen en in heel Europa tot 100.000 levens per jaar kan redden.

Medische vereisten van de UEFA

Het gezamenlijke initiatief met de ERC is slechts één aspect van de toewijding van de UEFA om de hoogste normen van medische zorg en paraatheid binnen het voetbal te waarborgen. Sinds vorig jaar bepalen de minimale medische vereisten van de UEFA dat geen enkele UEFA-wedstrijd kan beginnen zonder dat er ter plaatse een geavanceerde levensondersteunende ambulance en 3 automatische externe defibrillatoren (AED’s) aanwezig zijn. Bovendien traint het Football Doctor Education Program van de UEFA elk jaar meer dan 1.000 voetbalmedisch personeel, terwijl het HatTrick-ontwikkelingsprogramma speciale jaarlijkse financiering toewijst aan elke aangesloten bond voor medische opleidingsdoeleinden.