Een kans op overleven voor iemand die een hartstilstand krijgt terwijl er niemand in de buurt is. Het programma ‘Hartstilstand zonder getuigen’ van de Hartstichting heeft als doel een technologische oplossing hiervoor te ontwikkelen die zelfstandig een hartstilstand kan detecteren en hulpdiensten kan alarmeren. Dient u een projectidee in?

Jaarlijks krijgen zo’n 17.000 mensen in Nederland een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Er is niet altijd iemand bij die direct de hulpdiensten kan alarmeren. Ook in zo’n situatie willen we dat het slachtoffer een kans op overleven heeft. Dat is dan ook het doel van het nieuwe programma van de Hartstichting genaamd ‘Hartstilstand zonder getuigen’.

Technologische oplossing redt levens

Het doel van het nieuwe onderzoeksprogramma is het ontwikkelen van een oplossing bij een hartstilstand zonder getuigen. Snelle herkenning van een hartstilstand zonder getuige is namelijk mogelijk, met behulp van technologie. Denk aan een wearable die een hartstilstand snel herkent op basis van bijvoorbeeld hartslag, ademhaling of andere relevante parameters. Als alles wijst op een hartstilstand, alarmeert deze oplossing automatisch de hulpdiensten. Ook als er wel een omstander aanwezig is, is niet altijd direct duidelijk dat er sprake is van een hartstilstand. Er gaat dan kostbare tijd verloren. Snelle herkenning van een hartstilstand door een technologische oplossing zorgt voor tijdwinst voor het slachtoffer.

Dit kan levens redden. Het is daarom belangrijk dat deze oplossing er zo snel mogelijk komt.

Meer weten of een goed projectidee?

Partijen kunnen nu hiervoor een onderzoeksvoorstel indienen bij de Hartstichting. Meer informatie over dit programma en de brochure met alle informatie is te vinden via: https://professionals.hartstichting.nl/hzg