Organiseer geen reanimatiecursussen waar deze niet direct noodzakelijk zijn. Direct noodzakelijke trainingen voor medisch personeel in verband met inzet tijdens de pandemie kunnen uiteraard doorgaan. Daarbij moeten de noodzakelijke voorzorgsmaatregelen worden genomen, waaronder het gebruik van de persoonlijke beschermingsmiddelen. Dit is het advies tot 1 juni.

Voorkom verspreiding van het virus

De Nederlandse Reanimatie Raad volgt de adviezen van het RIVM en de overheid om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dinsdag 21 april zijn de eerste voorzichtige versoepelingen van de maatregelen voor het onderwijs aangekondigd. Maar verder geldt nog steeds voor iedereen in Nederland: blijf zoveel mogelijk thuis en ga alleen naar buiten als dat nodig is. In lijn met deze voorzorgsmaatregelen om verspreiding van het virus te voorkomen, is het advies tot 1 juni dan ook ongewijzigd.

Inrichting reanimatieonderwijs

De NRR gebruikt de komende periode om samen met veldpartijen na te denken over de inrichting van het reanimatieonderwijs zo gauw dit hervat kan worden. Omstanders en burgerhulpverleners maken het verschil bij een reanimatie. Het is belangrijk dat deze getraind blijven ook tijdens de COVID-19 pandemie. Hands-on training is daarbij belangrijk, maar nu even niet mogelijk. De NRR denkt na over vormen waardoor mensen ook zo goed mogelijk voorbereid blijven.