Kies afbeelding..

Opfristraining

Het is belangrijk om regelmatig bijscholing te volgen.

Na het succesvol afronden van een door de Nederlandse Reanimatie Raad (NRR) gecertificeerde basiscursus reanimatie ontvangt u een hulpverlenercertificaat. De afgifte van dit certificaat houdt in dat u bij het afronden van de cursus het voor de certificering benodigde niveau heeft behaald. Maar hoe lang iemand bekwaam blijft, hangt onder meer af van individuele vaardigheden en de regelmaat waarmee deze vaardigheden worden toegepast en/of beoefend. Daarom hebben de NRR en ERC ervoor gekozen op het certificaat geen geldigheid meer op te nemen. In plaats daarvan komt op het certificaat de datum van de laatste cursus.

Volg regelmatig opfristrainingen

Na het behalen van het certificaat moeten vaardigheden regelmatig opgefrist worden om bekwaam te blijven. Uit wetenschappelijk onderzoek is bekend dat reanimatievaardigheden relatief kort behouden blijven. Over het algemeen niet veel langer dan 3 maanden. Hoelang vaardigheden exact behouden blijven verschilt van persoon tot persoon en is onder meer afhankelijk van de regelmaat waarin ze worden toegepast en geoefend. Voor alle groepen geldt echter dat het beter is met regelmaat korte opfristrainingen te volgen in plaats van eens in de zoveel jaar een langere training.

Uw (P)BLS certificaat heeft sinds 4 januari 2021 dus geen vervaldatum meer. U kunt binnen 1 jaar na het volgen van een cursus een herhalingscursus volgen. Hierna doet u weer mee op een basiscursus.

Zoek een herhalingscursus

Vind een bijscholingscursus bij u in de buurt