Reanimatiecursus op het veld opening campagne Hartveilig voetballen

Hartveilig voetballen

De KNVB en de Hartstichting starten de campagne Hartveilig voetballen voor alle voetbalclubs. Samen met de Nederlandse Reanimatie Raad (NRR) roepen zij iedere voetbalclub in Nederland op om een reanimatiecursus te organiseren voor de leden van de club en te zorgen voor goed werkende en toegankelijke AED’s. Alle clubs krijgen op maat gemaakte reanimatiecursussen aangeboden en ondersteuning bij het zorgen voor een snel inzetbare AED. Hierdoor kunnen leden van een voetbalclub straks niet alleen levensreddende handelingen verrichten op hun vereniging, maar ook in de buurt, thuis of op het werk. Daarmee wordt naast het voetbal ook Nederland hartveiliger.

Lancering campagne Hartveilig voetballen

Op vrijdag 19 april 2024 is de lancering geweest van de campagne Hartveilig voetballen. De Nederlandse Reanimatie Raad en de KNVB gaan samen met de Hartstichting helpen zoveel mogelijk amateurvoetbalclubs hun vereniging hartveilig te maken.

De eerste reanimatiecursus is gegeven bij de Amstelveense voetbalclub R.K.S.V. RODA ’23. Daar weten ze als geen ander hoe cruciaal snel handelen is. De 22-jarige Julian die tijdens een training een hartstilstand kreeg werd gered dankzij het snelle en adequate handelen van zijn clubgenoten. Direct werd 112 gebeld, gestart met reanimeren en een AED ingeschakeld.

“Het had niet veel gescheeld of ik zat er nu niet zo bij. Ik ben blij dat er mensen waren die wisten hoe ze moesten handelen”, aldus Julian van R.K.S.V. RODA ’23.

Get Trained, Save Lives

De Europese Reanimatie Raad (ERC) en de UEFA zijn een campagne Get Trained, Save Lives gestart. Dit is een campagne om het belang van reanimeren te benadrukken en mensen aan te sporen om een reanimatiecursus te gaan volgen. Aansluitend op deze campagne is de KNVB samen met De Nederlandse Reanimatie Raad en de Hartstichting de campagne Hartveilig voetballen gestart.

Het Nederlands Elftal volgt reanimatiecursus

Voordat de Oranjeselectie naar Duitsland vertrok voor het EK 2024 hebben de spelers op dinsdag 28 mei 2024 een reanimatiecursus van de Nederlandse Reanimatie Raad gevolgd. Ook Abderrahim Nouri, broer van Abdelhak Nouri die in 2017 tijdens een voetbalwedstrijd een hartstilstand kreeg, was hierbij aanwezig en sprak de spelers toe. De reanimatiecursus werd georganiseerd in het kader van de campagne Get Trained, Save Lives.

Groepsfoto Nederlands Elftal met staf en NRR instructeurs na de reanimatie cursus
Brian Brobbey bezig met het geven van borstcompressies
Xavi Simons luistert aandachtig naar reanimatie instructeur

Oranje leeuwinnen onder 19 volgen reanimatiecursus

In de voorbereiding voor het EK2024 in Litouwen hebben de Oranje vrouwen onder 19 in het kader van de campagne Get Trained, Save Lives een reanimatiecursus gevolgd.

Wat een inzet en enthousiasme!

Op de KNVB campus in Zeist hebben NRR instructeurs op maandag 24 juni 2024 de spelers en de staf getraind. Wat hebben ze het fantastisch gedaan! Met veel interesse en inzet hebben ze deelgenomen aan de cursus. De instructeurs hebben genoten van hun enthousiasme.

Video

We hebben een video gemaakt die het enthousiasme en de betrokkenheid van de Oranje vrouwen onder 19 laat zien. Met daarin enkele boodschappen van spelers en de arts.