World Restart A Heart Day
16 oktober 2021

Iedereen op de wereld kan een leven redden

Kies afbeelding..

#WorldRestartAHeart

Doe ook mee! Wereldwijd staat deze dag in het teken van reanimatie.

World Restart A Heart Day

Op World Restart A Heart Day vragen wij aandacht voor het belang van reanimatie door omstanders bij een circulatiestilstand.

Ieder jaar op 16 oktober wordt er wereldwijd aandacht besteed aan World Restart A Heart Day. Instellingen en bedrijven in heel Nederland organiseren op deze dag activiteiten, zoals reanimatiedemo’s door de ambulancedienst en workshops om zelf te leren reanimeren en de AED te gebruiken.

Dit jaar staat in het teken van de overlevers. Met de hashtag #CPRSavedMyLife worden online verhalen verzameld van mensen die door de inzet van burgerhulpverleners en omstanders er nu nog zijn.

Zoals het verhaal van Leo de Kromme:

“Mijn naam is Leo de Kromme en ik ben 80 jaar.
11 jaar geleden kreeg ik een hartstilstand. Het was op een warme zaterdagavond. Mijn vrouw belde 112 en vervolgens arriveerden binnen enkele minuten burgerhulpverleners en brandweer. Zij startten met reanimeren en gebruikten een AED. Iets later arriveerden ook twee ambulances. Ik heb begrepen dat zij meer dan een uur reanimeerden, maar ik overleefde het. In het ziekenhuis werd een ICD geïnstalleerd. Regelmatig moet ik naar het ziekenhuis voor een check-up. Eén van mijn redders is een instructeur Basic Life Support en de jaren daarna heb ik ook reanimatielessen gevolgd. Ik voel me nu goed en wil graag mijn kleinkinderen zien opgroeien.”

Kom ook in actie voor World Restart A Heart Day

Ook jij kunt een bijdrage leveren aan deze dag. Dit kan via social media of door een ander initiatief te organiseren. Dit kan klein zijn voor alleen familie en vrienden, de buurt tot initiatieven van organisaties in de regio. Ook natuurlijk afhankelijk van wat de coronamaatregelen toelaten.

Volg ons ook op Instagram en Facebook (@worldrestartaheartnl).

En kijk op https://worldrestartaheartday.nl/ voor andere activiteiten in het land.

Waarom is reanimatie door omstanders zo belangrijk?

De eerste 6 minuten zijn cruciaal. Omstanders zijn vaak eerder aanwezig dan de ambulancedienst. In deze kostbare minuten kunnen omstanders helpen, vooral omdat 70 procent van gevallen van een circulatiestilstand in en om het huis plaatsvindt. Leer daarom reanimeren en red levens. Jij maakt het verschil!

Leer reanimeren

Weet wat je moet doen bij een circulatiestilstand. Volg een cursus.

Hoe moet je reanimeren?

We leggen het stap voor stap uit en laten het zien in video’s.

Downloads